Op 24 februari 2023, een jaar sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne, vinden er op veel plaatsen in ons land manifestaties plaats tegen de oorlog in Oekraïne. In verschillende kerken verspreid over het land wordt gebeden voor vrede.

Licht in de duisternis
In de Domkerk in Utrecht houdt de Protestantse Kerk in samenwerking met de Raad van Kerken een oecumenisch gebedsmoment voor vrede in Oekraïne. Het verzoek om deze religieuze bijeenkomst te houden kwam van de Oekraïense ambassade in Nederland. Het gebedsmoment in de Domkerk staat in het teken van het ontsteken van het licht in de duisternis en het levend houden van de hoop. KRO-NCRV verzorgen in samenwerking met de EO de live-uitzending.
Voorgangers zijn dr. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk, pastoor Mykola Butsiak van de Grieks-katholieke parochie in Utrecht en ds. Sonja van der Meulen, predikante van de doopsgezinde gemeente in Leiden en de doopsgezinde vertegenwoordiger in de Raad van Kerken. Oekraïners in Nederland zullen medewerking aan dit gebedsmoment verlenen. De muzikale begeleiding wordt onder andere verzorgd door Veronika Morska, een jonge Oekraïense zangeres.

Aanmelden
Het gebedsmoment in de Domkerk in Utrecht is vrij toegankelijk. Vanwege de televisie-uitzending is het raadzaam om uiterlijk 8.45 uur aanwezig te zijn. U  wordt dringend verzocht u aan te melden via https://protestantsekerk.nl/nieuws/24-februari-nationale-gebed-voor-vrede-in-oekraine/.

Andere gebedsdiensten
Ook in andere kerken wordt op 24 februari gebeden voor Oekraïne, lees hier meer.

‘Remember Together’
Na de bijeenkomst, die om 9.15 uur begint, start om 10.15 de Walk of Hope vanaf het stadskantoor Utrecht. Dit is het startpunt van de landelijke herdenking van de Russische invasie in Oekraïne. Onder de titel ‘Remember Together’ vinden er de hele dag activiteiten plaats. Kijk voor het programma hier.