In deze moeilijke tijd met lockdown door corona heeft menigeen het moeilijk. Iedereen hunkert naar ‘weer normaal’. Helaas houdt het virus ons al meer dan een jaar in zijn greep. Velen zitten noodgedwongen thuis en zien uit naar het einde van de tunnel. Een arm om iemand heen kan jammer genoeg niet. Wel blijkt dat muziek dan troost kan geven.

In de laatste (online) bijeenkomst van de Commissie Eredienst kwam dit ter sprake en werd het idee gelanceerd om elkaar door te geven uit welke muziek je hoop en troost kan vinden. Dat kan zowel klassieke als lichte muziek zijn. Aan mij is gevraagd hiervoor een aftrap te geven.

Stabat Mater
Het is niet eenvoudig een muziekstuk uit te zoeken, Er is zoveel mooie muziek waaruit ik vertroosting kan ervaren. Ik kom al gauw uit bij Bach.
Toch kies ik voor een ander muziekstuk dat paste in de tijd voor Pasen: het Stabat Mater van Pergolesi. Hierin wordt het verdriet van Maria bij het kruis op een tekst uit de dertiende eeuw op prachte wijze verklankt. De tekst eindigt echter hoopvol met het hemelse paradijs.
Er zijn vele fraaie opnames van het werk. Zo is er een mooie te vinden op YouTube. Met onderstaande link kan deze direct worden beluisterd. Het is een uitvoering door Concerto Köln, opgenomen door AVROTROS op 26 maart 2012 in het Concertgebouw: Https://youtu.be/y1QSbc-yMzM

Oproep
Mocht u ook door een bepaald muziekstuk getroost worden in deze tijd, geeft u dat dan door via ton.oosterom@gmail.com. Uw bijdrage wordt dan in de volgende nieuwsbrief vermeld, en als u daarvoor geen bezwaar hebt, ook op de website.

Ton Oosterom