Exposities

De Regenboogkerk is een prachtige plek om van kunst te genieten. Iedere paar maanden is er een nieuwe tentoonstelling, zowel aan de muur als in de vitrine van de kerkzaal.

Exposities

In de kerkzaal van de Regenboogkerk worden ieder jaar ongeveer vijf exposities gehouden. Het gaat hierbij zowel om kunst aan de wand als om ruimtelijk werk in de vitrine. De exposities worden georganiseerd door de expositiecommissie, die de exposanten uitnodigt en het te exposeren werk selecteert. Gemeenteleden worden uitgenodigd om bij de expositiecommissie suggesties in te brengen voor expositie van eigen werk of voor mogelijk geschikte exposanten. Er wordt gestreefd naar variatie in techniek, stijl en materiaal, de kunstwerken kunnen zowel figuratief als non-figuratief zijn.

Openingstijden
‘s zondags na de kerkdienst, van ± 11.15 tot 12.15 uur, en op aanvraag via marjavantol@xs4all.nl.

Er moet licht zijn, Jacob Schipper

Expositie 95 ‘In afwachting van het licht’

Vanaf 28 november worden kunstwerken gemaakt door gemeenteleden geëxposeerd. De commissie is verheugd dat na een oproep in september en oktober van dit jaar twaalf gemeenteleden werk hebben aangeboden voor deze expositie die tot 18 januari 2022 te zien zal zijn.

Aan de wand kunt u worden verrast door werk van Jacob Schipper, Anneke van der Veer, Conny Roozendaal, Mannes van der Burg, Alfred Smid (afbeelding) en Ronald Koetsier.

In de vitrine en op de sokkels is er werk te zien van Irene van der Kooij, Janny van Heusden, Hans Roepman, Benno Roozendaal, Deodaat Visser, Lia Koetsier (†) en Lida de Haan.

 

Expositie 94 – 10 oktober tot 17 november 2021

Vanaf zondag 10 oktober is de nieuwe expositie in onze kerk te bezichtigen.

Aan de wand is het werk te zien van Max Eilander. De natuur is voor hem de inspiratiebron. Dit is te zien aan zijn teken- en schilderwerk uit de omgeving van Hilversum en Deventer. Ook worden een aantal portretten van hem tentoongesteld.

De vitrine toont werk van Anet Kazemier. Lokale bekendheid verwierf ze met exposities van haar bronzen kinderen, spelend op een boomtak. Recent is zij gestart met aardewerk als basis voor haar kunst waarvan ook enkele werken worden getoond.

Expositie 93 – 29 augustus tot 8 oktober 2021

TX projects
TX Projects is een kunstenaarscollectief van zes enthousiaste kunstenaars die allemaal textiel als basismateriaal gebruiken. Hun werk kenmerkt zich door een grote diversiteit aan stijlen, materialen en technieken, zoals vilt, organza, ecoprint, mixed media, borduren en lichtsculpturen.

Hoop in kleur… kleur in hoop
Breng kleur in je leven. De betekenis en werking van kleur is erg persoonlijk. Als je weet welke kleuren je het gevoel van hoop geven, kun je jezelf omringen met deze kleuren en een omgeving creëren die jouw welzijn en geluk vergroot. Welke kleuren geven jou hoop?

In het volgende filmpje krijgt u een impressie van de kunstwerken:  https://youtu.be/tuMRVy36e_A

Door de huidige coronamaatregelen is voorlopig de expositie alleen op afspraak te zien op de eerste en derde dinsdagmorgen van de maand via emailadres: robwesthuis.1@kpnmail.nl

Verder zijn voor deze expositie een aantal gemeenteleden geïnterviewd, die de bevrijding van Hilversum als kind hebben meegemaakt. Zij geven hun commentaar bij enkele foto’s.

In de vitrine zijn curiosa en documenten tentoongesteld voornamelijk uit de collectie van Robin Gouwswaard uit Loosdrecht. Hij laat zaken uit de Tweede Wereldoorlog zien naast herinneringen aan de bevrijding.

Expositie bekijken
De foto’s met een beschrijving kunt u hier bekijken. Het is ook mogelijk deze te downloaden.
Door de huidige coronamaatregelen is de expositie in de kerk alleen op afspraak te zien op de eerste en derde dinsdagmorgen van de maand. U kunt u aanmelden via marjavantol@xs4all.nl.

Expositie 91

Engelen in de Regenboogkerk
Aan de wand is het werk te zien van Irene Verdoorn uit Hilversum, die in haar werk zich geïnspireerd weet door engelen. Zij werkt engelenfiguren uit en geeft aan iedere werkstuk van een engel een diepere lading mee, die de toeschouwer vraagt na te denken over de boodschap, die de betreffende engel voor hem of haar heeft. De titels van haar werken geven aan, welke associatie gezocht wordt tussen de geportretteerde engel in haar werk en de toeschouwer.

In de vitrine is het werk te zien van cliënten van Philadelphia die graag hun artistieke talenten gebruiken om ons te laten zien dat outsider art een interessante kunstvorm is met verrassende resultaten. Voor de tweede keer exposeren zij in de Regenboogkerk, dit keer met engelen en woningen in wintersfeer.

In hun atelier aan de Naarderstraat 15-17 zijn nog veel meer leuke werken te zien en u wordt uitgenodigd om bij gelegenheid daar eens naar binnen te stappen.

Mannes heeft alle kunstwerken mooi in beeld gebracht in de onderstaande video. U kunt de expositie op deze manier virtueel bekijken:
Kies na het openen van de video rechtsonder voor vol beeld.

Expositie 89

In de kerkzaal worden werken van Rob Bouwmeester en Anneke Moesker getoond. 

Aan de wand hangt het werk van Rob Bouwmeester uit Hilversum. Rob weet zich in zijn werk geïnspireerd door de kunststroming van 100 jaar geleden die bekend stond als ‘De Stijl’. Zijn werk is geschilderd in de geest van, of als kopie van de werken van deze kunstbeweging. De stijlen van Mondriaan, Rietveld en Vantongerloo zijn duidelijk te herkennen.

In de vitrine wordt keramisch werk getoond van Anneke Moesker uit Amsterdam. Anneke was in de tachtiger jaren succesvol als edelsmid met talrijke exposities in binnen- en buitenland. Later heeft ze haar talent voor haar keramisch werk met succes ontwikkeld en waren haar kunstwerken op verschillende tentoonstellingen te zien. Zij streeft er vooral naar om werk te maken dat begrepen en gewaardeerd wordt.

Expositie 88

Cliënten van Sherpa willen met nieuw werk hun creativiteit tonen.

In hun atelier Kijkoor te Eemnes verbonden aan de instelling Sherpa dragen ze bij aan  nationale  en internationale outsider artist collecties  en openen zo een wereld voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen, die hierin geïnteresseerd zijn. Niet alles wat in het atelier Kijkoor wordt gemaakt is hoogstaande kunst en veel zal zoals veel modern werk niet de toets van de tijd  kunnen doorstaan. Aan de andere kant is het indrukwekkend om te zien wat een prachtig werk de cliënten van Sherpa maken.

De schilderijen laten ons genieten van een grote variatie in vormgeving, kleurgebruik en gebruikte technieken. De gemaakte voorstellingen zijn herkenbaar en geven goed weer dat de individuele mogelijkheden een brede waaier aan kunst opleveren.

In de vitrine kan kennisgemaakt worden met een grote variatie aan keramiek, houtbewerking en andere ruimtelijke technieken.

Vrijwel alle werken zijn van verschillende personen en mocht u geïnteresseerd meer te zien van een bepaalde exposant(e) dan is een bezoek aan Galerie Kijkoor in Eemnes aan te bevelen.

Expositie 87

Zowel aan de wand als in de vitrine is werk te zien van de bekende Gooische kunstenaar Hans Almekinders.

Zijn schilderijen tonen een trefzekere penseelvoering en een overtuigend kleur- en verfgebruik. Omdat hij zich als kunstenaar blijft interesseren voor nieuwe uitdagingen, heeft zijn werk soms ook een experimenteel karakter.

In de vitrine kan kennis worden gemaakt met zijn ruimtelijke werk, kunstwerken van keramiek, hout, brons en ijzer.